Skip to main content

Van zaterdag 4 tot en met zondag 12 mei vindt voor de tweede keer in heel Vlaanderen de ‘Week van de Korte Keten’ plaats. Kennismaken met de korte keten kan via meer dan 400 activiteiten, van proeverijen en bedrijfsbezoeken tot opendeurdagen en boerenmarkten. Vanmiddag werd de Week afgetrapt in de hoevewinkel van de gebroeders Vercammen in Koningshooikt.

De Week van de Korte Keten begon in 2015 in de provincie West-Vlaanderen, als een campagne om de korte keten te promoten en zo lokale producten dichter bij de consument te brengen. Vorig jaar werd de campagne voor het eerst uitgerold naar heel Vlaanderen. Tijdens deze Week zetten de vijf Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, VLAM en Steunpunt Korte Keten de lokale producenten in de kijker.

Gastbedrijf Vercammen

Gebroeders Vercammen is een volwaardig familiaal tuinbouwbedrijf, dat zich toelegt op de korteketenverkoop. Evi Van Camp en haar man Matthias komen allebei uit een landbouwfamilie. Matthias vormt intussen al de vierde generatie op het bedrijf. “Onze grootouders teelden en vermarkten zelf vollegrondsgroenten in de jaren 70, wat toen een echte primeur voor de streek was. Ze verkochten hun groenten op de markt in Geel en Heist-op-den-Berg”, zegt Matthias. Hijzelf, zijn broer Jonas en Evi zetten het bedrijf sinds 2013 verder door op lokale markten en via hun hoevewinkel kwalitatieve, verse groenten en fruit aan te bieden. “We leveren ook rechtstreeks aan enkele restaurants in de buurt, die heel bewust kiezen voor gerechten met verse en lokaal geteelde producten”, vertelt Evi. “We telen 25 diverse soorten groenten op een totaal areaal van 15 ha. Bloemkool (de traditionele weeuwenteelt) is onze specialiteit. Verder telen we ook prei, aardappelen, diverse andere kolen, pompoenen, koolrabi, peterselie, rode biet … In het voorjaar bieden we jonge groenten- en kruidenplanten aan voor in de serre en in de vollegrond. Sinds enkele jaren hebben we ook een groot aanbod aan kruiden voor in de vollegrond en voor in potten. In het najaar bieden we mooie, grote potchrysanten aan, een traditie in deze streek. Terwijl Matthias en ik ons bezighouden met het land- en tuinbouwgebeuren, bekommert Jonas zich om de vermarkting. Aan ons bedrijf is ook een zorgboerderij met paarden en runderen verbonden.”

Het juiste antwoord

Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel noemde het bedrijf Vercammen een mooi voorbeeld van de korte keten. “Korteketenverkoop zit in de lift. De consument hecht steeds meer belang aan gezond en vers voedsel, met een minimale ecologische voetafdruk. Hij wil ook weten wat er op zijn bord terechtkomt. De korte keten is daar het juiste antwoord op: het is dichtbij hem geproduceerd, er zijn geen tussenstappen en er wordt op een klimaatvriendelijke manier geproduceerd. Intussen is ongeveer 1 op de 6 Vlamingen een korteketengebruiker, die gemiddeld toch een tiental keer per jaar op de boerderij langskomt. Bijna 90% van de korteketenuitgaven gebeurt trouwens op de hoeve zelf.”

De minister riep alle partners op om meer dan ooit de vele troeven van de korte keten in de kijker te plaatsen. “Het is een win-winsituatie voor de producent én de consument. Korteketenverkoop heeft ook een educatief voordeel: kinderen hebben zo weer meer contact met de land- en tuinbouw en merken zo dat die van essentieel belang is voor de voedselvoorziening in Vlaanderen.”

Informatie: je vindt alle activiteiten tijdens deze Week via https://weekvandekorteketen.be/

Tekst: boerenbond.