Skip to main content

Bij groentebedrijf Gebroeders Vercammen in Koningshooikt is het in oktober alle hens aan dek, want Halloween komt eraan en dus ook de pompoenen. Het familiale tuinbouwbedrijf van Evi Van Camp, haar echtgenoot Matthias en zijn broer Jonas teelt de pompoenen heel gericht, op vraag van de klanten. Zowel de consumenten in de hoevewinkel en op de markt als de restaurants die bij hen verse ingrediënten inslaan, zetten deze populaire najaarsgroente maar wat graag op het vuur of in de oven.

“Pompoenen zijn een vrij makkelijke teelt en er is altijd vraag naar”, vertelt Evi. “Tijdens hun opleiding aan de tuinbouwschool in Herentals leerden Matthias en Jonas allerlei soorten pompoenen kennen, zoals banaanpompoen, spaghettipompoen, butternut, hokkaido en patisson. Aan pompoenen is vrij weinig werk. Je hoeft alleen geregeld onkruid te schoffelen. Onze zorggasten telen de pompoenen op plastic en dan valt zelfs dat taakje weg. Sinds enkele jaren telen wij hier dus met plezier pompoen en we doen dat volledig op vraag van onze klanten.”

Evi, Matthias en Jonas verkopen hun groente rechtstreeks aan de consument. Dat doen ze op wekelijkse markten en in hun eigen hoevewinkel. Die klanten zijn lang niet alleen op zoek naar de typische oranje pompoen voor de soep. Ze willen net zoals Pascale Naessens fotogenieke gerechtjes maken op basis van een spaghettipompoen, om ze dan niet alleen met smaak op te eten, maar er ook een mooie foto van te posten op Instagram. Of ze kiezen voor de mooie witte patisson, waarmee je zowat elk typisch pompoengerecht kunt bereiden, maar die er net wat leuker uitziet dan de gewone oranje variant. “Wij leveren ook rechtstreeks aan enkele restaurants in de buurt, die heel bewust kiezen voor gerechten met verse en lokaal geteelde producten. Vanuit die hoek is er veel vraag naar de kleinere, oranje hokkaido, een van de smaakvolste pompoensoorten.”

Uit de warme tuin naar het restaurantmenu

Op de terreinen van het bedrijf ligt er ook een ‘warme tuin’, een zorgtuin die mee ondersteund wordt door Landelijke Gilden. Voor jongeren in een time-outtraject bij Jeugdzorg Ter Elst uit Duffel is samen tuinieren een manier om tot rust te komen. Ze ontdekken er ook talenten die in de schoolbanken onvoldoende naar voren komen. Landelijke Gilden biedt voor zulke warme tuinen een pompoenpakket aan, waarmee tuiniers aan de slag kunnen om zelf pompoenen te telen. Evi gaat nog een stapje verder. “Het leuke aan de pompoenen is dat de jongeren het hele proces zelf kunnen doen: zelf telen en in het najaar zelf oogsten. Daarna gaan we er ook uitgebreid mee koken. We hebben namelijk een overeenkomst met een restaurant in de buurt. De jongeren maken daar een driegangenmenu, met pompoen als ingrediënt in elke gang. Ja, dus ook in het dessert!”

Versnijden voor de soep

De pompoenen worden nu al in hun geheel verkocht via de eigen verkoopskanalen. Evi ziet daarnaast nog een grote toekomst in het aanbieden van versneden groente. Dat kan pompoen zijn die klaar is om er pompoensoep van te maken, maar natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. “Er is echt een grote vraag naar versneden groenten, zowel van restaurants als van particulieren. Ik zou bijvoorbeeld heel graag in het mosselseizoen pakketten aanbieden met gesneden mosselgroenten, in de zomer een pakketje met barbecuegroenten, versneden pompoen, soepgroenten … Die laatste hebben we overigens nu ook al wel in pakketvorm. Je kunt bij ons momenteel al een soepgroentepakket kopen, maar dan gaat het om de groente in ruwe vorm. Je moet ze dus nog zelf versnijden vooraleer je er soep van kunt maken. Die stap zou ik graag voor mijn klanten zetten, met allerhande producten. Neem bijvoorbeeld onze kolen. Die zijn echt heel groot en dat schrikt sommige mensen af. Als we die gesneden en ook in kleinere porties kunnen aanbieden, wordt ze voor veel klanten een aantrekkelijker product.”

De faciliteiten zijn aanwezig op het bedrijf. Evi heeft al sinds enkele jaren een mooie versnijdingsruimte, maar die wordt momenteel nauwelijks gebruikt. “Het ontbreekt ons gewoon aan de tijd. Het is niet zo eenvoudig om met een nieuwe activiteit te beginnen, hoewel we er wel veel zin in hebben.”

Aan het versnijden wil Evi graag ook een extra dimensie geven, net als met de pompoenentuin. Ze vangt nu al zorggasten op via Zorgboerderij Tallaart. “Door samen met die zorggasten groenten te versnijden en die via onze eigen kanalen te verkopen, kunnen we nog veel meer mensen laten genieten van onze zelfgeteelde groenten.” De subsidieaanvraag voor het project – dat de naam ‘Met zorg gemaakt, dat smaakt’ meekreeg – loopt momenteel nog. Als die een positieve uitkomst heeft, hoopt Evi snel van start te kunnen gaan.

Chrysanten voor Allerheiligen

Gebroeders Vercammen is een op-en-top tuinbouwbedrijf. Toch hebben ze in hun assortiment een product dat thuishoort bij de sierteelt: chrysanten. “Die gaan eigenlijk al generaties mee op dit bedrijf”, vertelt Evi. “De grootouders van Matthias teelden al chrysanten. Wij hebben hier een kleine opkweekserre, voor onder andere onze bloemkolen en tomaten, en daarin gedijen ook chrysanten erg goed. Elk jaar halen we bij de kweker zo’n 1500 planten en die komen hier helemaal tot hun recht. Mijn tante maakt er overigens ook mooie bloemstukken mee.”

Net zoals in alles zijn er ook trends in grafstukken. De chrysant is niet meer voor iedereen de plant die het meest voor de hand ligt op een begraafplaats. Bij het AVBS merken ze dat de calluna aan belang wint, maar ook de skimmia. “Hier in de buurt zijn mensen wel echt gehecht aan chrysanten”, weet Evi. “De Mechelse regio staat ervoor bekend dat er heel veel chrysanten op het kerkhof gezet worden en ze zijn een mooie aanvulling op ons aanbod.”

Cookameal

Blogster Amylia van Cookameal is zopas langsgegaan op het bedrijf van de gebroeders Vercammen. Zij nam een kijkje achter de schermen en ging naar huis met een smakelijke pompoen, die ze natuurlijk verwerkte tot een overheerlijk gerechtje – met griezelige Halloweentouch! Het resultaat vind je op de Facebookpagina van Landelijke Gilden en natuurlijk ook op de website van Amylia.

Tekst: Boerenbond.