Skip to main content

Zorg buiten vier muren

Een vertrouwde omgeving om in te groeien

Onze zorgboerderij maakt ons ‘anders’ dan een gewoon landbouwbedrijf en heeft een belangrijke maatschappelijke waarde.

Zorgboerderij

Tussen dieren en planten

Gebroeders Vercammen is niet enkel een lokaal verankerd tuinbouwbedrijf, we richtten enkele jaren geleden ook onze vzw Tallaart op. Met onze vzw bieden we een zinvolle dagbesteding aan aan jongeren en volwassenen die moeite hebben met hun integratie in de maatschappij. Het project “Met zorg gemaakt, dat smaakt” is één van onze nieuwste toevoegingen. Daarnaast bieden we ook regelmatig coachingtrajecten aan voor kinderen, hebben we een snoezelruimte en bestaat de mogelijkheid tot individuele begeleidingen en het organiseren workshops.

Neem bij vragen gerust vrijblijvend contact met ons op.

Sociale tewerkstelling

Met vzw Tallaart voorzien we het hele jaar door sociale tewerkstellingsmogelijkheden voor mensen uit kwetsbare groepen. Het betrouwbare dag-, seizoens- en jaarritme biedt deze mensen rust en houvast, maar ook een manier om zich waardevol te voelen en hun energie kwijt te kunnen. Bovendien is het verrichte werk op ons bedrijf zicht- en tastbaar en dat geeft veel voldoening!

Een bonte bende

Vier keer per week komen verschillende mensen helpen op ons tuinbouwbedrijf. Op maandag verwelkomen we een groepje van een zestal bij Emmaüs geplaatste jongeren, die samen met een begeleider meewerken op de boerderij. Zij nemen de zorg voor de paarden, de koeien en de groenten op zich. Op dinsdag en vrijdag begeleiden we zelf een persoon met autisme. Op donderdag werken we meestal aan ons PDPO Project ‘Met Zorg Gemaakt, dat smaakt!’ met de zorggasten die op dat moment komen. Tot slot werken we samen met de Landelijke Gilde Duffel-Mijlstraat en Cera. Cera hielp ons mee met de inrichting van een snoezelhoek welke essentieel is om ook onze andere projecten te laten slagen.

Veiligheid en vertrouwen, met een vaste structuur

Meehelpen op ons tuinbouwbedrijf, biedt aan de aanwezige jongeren en volwassenen veiligheid en vertrouwen. Per seizoen ontdekken ze nieuwe elementen van het boerderijleven en voeren ze verschillende taken uit, aangepast aan ieders vaardigheden en noden. Het meehelpen op ons bedrijf biedt hen kansen om hun eigenwaarde te verhogen: voor één keer is men niet degene die geholpen moet worden, maar is men de persoon die helpt!

Met zorg gemaakt, dat smaakt!

Zoals je kan lezen ontvangen wij op onze zorgboerderij reeds enkele dagen per week verschillende personen die te kampen hebben met een bepaalde problematiek die voor hen integratie in de maatschappij moeilijker maakt. Omdat we zien dat het meehelpen op onze boerderij een heel positief effect heeft en er vraag is naar meer, zijn we bezig met het opstarten van een nieuw project.

Heerlijke slaatjes en soepen

Met dit project willen we de vzw verder laten groeien, een betere begeleiding kunnen aanbieden en een ruimer aanbod voorzien voor onze zorggasten. Samen met hen gaan we een deel van onze groenten versnijden en verwerken tot slaatjes (gesneden groenten) en soepen. De afgewerkte producten zullen we samen met hen vermarkten onder het logo van vzw Tallaart, met de sprekende slogan:  “Met zorg gemaakt, dat smaakt!” Kom je één van deze producten tegen? Dan vind je er ook een QR-code op die meer uitleg geeft over het verhaal achter het product.

En er is meer…

Balans in het leven is belangrijk. We bieden onze zorggasten niet alleen graag een gestructureerde dagbesteding aan, ook ons belevingsaanbod willen we samen met hen uitbreiden. We denken dan aan een recreatieve route, op maat gemaakt van de zorggasten, of een aantal zorgpicknickdagen: een picknickmand gevuld met producten van de zorggasten. De opbrengst van de verkoop van deze producten en activiteiten, vindt dan opnieuw zijn weg naar de zorgboerderij: om de kwaliteit te verbeteren en te garanderen dat het project ook duurzaam is en op zichzelf kan blijven bestaan.

Meer informatie over het project vind je hier

Coaching en zorg

Anders kan best

Naast sociale tewerkstelling, kunnen kinderen, jongeren en volwassen ook bij ons terecht voor andere zorgtrajecten. Regelmatig organiseren we een vast traject, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem vrijblijvend contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden.

Blij op de boerderij

Dit traject voor kinderen is erop gericht hen te helpen sterker in hun schoenen te staan. Door middel van verschillende leuke activiteiten werken we rond thema’s als veerkracht en zelfvertrouwen. Dit traject is gericht op kinderen tussen 9-12 jaar.

  • Data: woensdag 1/3, 8/3, 15/3, 22/3 en 29/3. Van 14u tot 16u30

Prijs: €100 euro voor het volledige traject. Inclusief een stuk fruit en drank.

Samen snoezelen

Dankzij de steun van CERA en PDPO werken we aan een multifunctionele snoezelruimte op onze zorgboerderij. Naast een zinvolle dagbesteding, kunnen we op die manier vanaf heden ook een rustplaats aanbieden aan kinderen en volwassenen die hier nood aan hebben.

De snoezelruimte helpt kinderen en volwassenen bij het vinden van ontspanning en het herwinnen van hun concentratie. De lichamelijke spanning neemt bovendien af. Op die manier zorgt de snoezelruimte er vooral bij oudere mensen voor dat hun hartslag daalt en dat ze zich meer bereid vinden om deel te nemen aan activiteiten. We zijn dan ook enorm blij met deze aanwinst op onze boerderij.

Steun vzw Tallaart

Wilt u ons graag een handje toesteken? Donaties zijn heel welkom! U helpt de gehele zorgboerderij Tallaart VZW groeien en de kwaliteit van de zorg die we kunnen aanbieden, verder te verbeteren! We zijn u zeer dankbaar. Ons rekeningnummer is BE48 7360 3965 9627. 

Koopt u soms producten online via bol.com, takeaway of andere sites? Dan kan u ons ook steunen door via deze link te shoppen in jouw favoriete online winkel, bij elke aankoop krijgt onze zorgboerderij een bijdrage.

Met zorg gemaakt, dat smaakt!

Bij de uitwerking van ons project ‘Met zorg gemaakt, dat smaakt’ krijgen we de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Europa investeert in zijn platteland), de Provincie Antwerpen en Vlaanderen. Daar zijn we uiteraard erg dankbaar voor.