Tuinbouwbedrijf Vercammen
Waar versheid, smaak en kwaliteit centraal staan.
Bij Gebroeders Vercammen, uw tuinbouwbedrijf in Koningshooikt (Lier) , weet u dat uw groenten rechtstreeks van het veld komen, en dat proeft u! Al 3 generaties zetten wij in op kwaliteit, versheid en smaak! U proeft het verschil!
Uniek familiebedrijf
Met een passie voor groenten
Naar het voorbeeld van onze grootouders, telen we meer dan 25 verschillende soorten groenten op de gronden rond ons bedrijf in Koningshooikt en in de nabije omgeving. Het tuinbouwbedrijf in zijn huidige vorm ontstond uit het samengaan van twee bedrijven: in 2011 nam Evi het gemengde bedrijf van haar grootouders over en Matthias stapte mee in het vollegrondsgroentebedrijf van zijn vader. In 2013 beslisten we samen een toekomst uit te bouwen in Koningshooikt, waar we als 3de generatie samen 17 hectare grond beheren. Ook Jonas, de broer van Matthias, neemt een belangrijke rol op zich in het bedrijf. Hij specialiseerde zich in de selectieve aankoop van fruit. Op deze pagina ontdekt u alles over onze teeltactiviteiten.
Ontdek ons verhaal in woorden en beelden - RTV Mijn Erf
Eigen teelt
Telen op het ritme van de seizoenen
Ongeveer 70 % van alle groenten die we jaarlijks verkopen, hebben we zelf geteeld. Dat kunnen we doen doordat we onze groenten in reeksen kweken, zodat er bijna heel het jaar door verschillende groenten geoogst kunnen worden. Al onze groenten worden steeds in vollegrond gekweekt. Op onze velden vind je onder andere venkel, selder, andijvie, broccoli, verschillende soorten kolen (waaronder onze bekende Mechelse bloemkolen), koolrabi, pastinaak, gele boontjes, diverse soorten pompoenen, Mechelse krombekken, prei, diverse soorten kruiden, peterselie, rode biet, raapjes, courgetten, aubergines, spinazie, tomaten, aardappelen, meloenen, rabarber en nog veel meer.
Gedeelde passie
We doen niets liever dan het delen van onze passie met u! Daarom bieden we in het voorjaar ook jonge groenten- en kruidenplanten aan. U vindt bij ons planten voor in de serre en voor in de vollegrond. Gaande van tomaten-, paprika-, kool- , asperge- en slaplanten tot ajuin- en aardappelplantgoed.
Tevens hebben we sinds enkele jaren een groot aanbod aan kruiden (stevia, tijm, Marokkaanse munt, curry, rozemarijn, pepermunt, bieslook, salie, oregano, dille, peterselie citroenmelisse, koriander …). Deze kunnen in vollegrond geteeld worden of in potten. Zo kan u op elk moment van de dag genieten van heerlijke eigen geteelde kruiden.
En er is meer…
Jonas specialiseerde zich de afgelopen jaren in het vinden van het lekkerste fruit bij lokale boeren en op de veiling. Afhankelijk van het seizoen, bieden we een gevarieerd aanbod aan van ananassen, appelsienen, bananen, kiwi’s, appels, peren, nectarines, perziken, aardbeien, druiven, en ander exotisch fruit.
Prachtige potchrysanten
Tot slot kan je in het najaar bij ons ook mooie, grote potchrysanten terugvinden. Zo dragen we ons steentje bij aan het verderzetten van deze traditie in onze streek.
Korte Ketenverkoop
Één van onze grootste troeven
Tuinbouwbedrijf Gebroeders Vercammen biedt al zijn groenten, samen met het geselecteerde fruit en andere voedingsproducten, rechtstreeks aan aan de consument. Dat doen we via verschillende verkoopskanalen, waaronder een hoevewinkel, onze webshop en verschillende markten.
We vinden het rechtstreekse contact dat we op die manier hebben met onze klanten, heel belangrijk. Het stelt ons in staat groenten van de beste kwaliteit aan te bieden: een bloemkool die verkocht wordt in de supermarkt, heeft eerst al een heel traject afgelegd via de teler, de veiling en de groothandelaar. Tijdens die twee tot drie dagen verliest de groente een deel van haar versheid en smaak. Onze bloemkool wordt ’s morgens gekapt en meteen verkocht. Ze kan dan ook langer bewaard worden bij u thuis en smaakt eens zo lekker! Bovendien kunnen we op deze manier ook inspelen op feedback die we van onze klanten krijgen én houden we de voedselkilometers minimaal.
Duurzaamheid
Zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk
Op ons tuinbouwbedrijf proberen we zo duurzaam, ecologisch en milieuvriendelijk als mogelijk te werken. Dat start met het telen van onze groenten in reeksen en via een rotatiesysteem: hierdoor zorgen we voor een gezonde bodem. Daarnaast zetten we in op de genetische diversiteit van de gewassen en telen we de echte Mechelse bloemkool volgens de traditionele weeuwenteelt. Onze grond bewerken doen we met tal van innovatieve machines die meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren. Maar onkruid wieden, dat doen we nog steeds mechanisch met onze schoffelmachine. Op deze manier vermijden we het gebruik van pesticiden. De planten beschermen tegen insecten, doen we met behulp van insectengazen. Het bewateren van onze gronden doen we zoveel als mogelijk met hemelwater dat we zelf opvangen en de grond bemesten doen we door op een duurzame manier mest- en sproeistoffen te gebruiken via geïntegreerde teelt. Als afwisseling en om onze omgeving gezond te houden, kozen we er ook voor om fauna-akkers, bloemen- en grasranden aan te planten. De bijen in ons bijenhotel genieten hier dagelijks van. Dit alles leidt tot onze heerlijke producten waar we zo trots op zijn en die we met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, rechtstreeks aan onze klanten bezorgen.
Met zorg gemaakt, dat smaakt!
Bij de uitwerking van ons project ‘Met zorg gemaakt, dat smaakt’ krijgen we de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Europa investeert in zijn platteland), de Provincie Antwerpen en Vlaanderen. Daar zijn we uiteraard erg dankbaar voor.



