Skip to main content

Zeven jaar geleden zeiden we voluit ja om te kiezen voor het leven op de boerderij. Niet ondoordacht maar met een degelijk plan van aanpak. We gingen verschillende teelten zetten om het ganse jaar door te kunnen oogsten en planten. Op die manier spreiden we ons risico bij slecht of veel te goed weer. Dit lukt niet altijd 100 procent maar de afgelopen jaren , bleven we toch gespaard van al te grote schade door de weersomstandigheden. Duurzaam en doordacht omgaan met de bodem, een goede monitoring en een gevarieerd plant en teeltschema , het lijkt te werken!

En dan valt alles stil

Ook onze afzetkanalen gingen we spreiden om niet afhankelijk te zijn van 1 grote afnemer en ons zo kwetsbaar te maken. We gingen aan horeca en bedrijven leveren, gingen op de markt staan en verkochten onze producten rechtstreeks aan de particulier via onze hoevewinkel in Koningshooikt nabij Lier. Een doordachte aanpak, risico’s beperken, duurzaam produceren, het is arbeidsintensief, zeker niet evident maar het creëert voor ons rechtszekerheid  en dat is belangrijk voor ons!

En toen kwam 12 maart… De dag waarop alles veranderde… 1 na 1 zagen we de bestellingen van de horeca geannuleerd worden.. 1 na 1 kregen we van elke gemeente te horen dat de markten waar wij aan deelnamen niet mochten doorgaan, ook niet voor voeding… Dit terwijl na maandenlang slecht weer, we eindelijk blij waren dat er zich goed weer aandiende. Daar zit je dan met al die heerlijke producten… Daar wordt een mens toch een seconde stil van…  

Nieuwe mogelijkheden

Snel schakelen was dan ook de boodschap, niet toekijken en blijven stilstaan maar nadenken over hoe het anders kon en moest, want 1 ding was zeker, dit CORONA tijdperk is er geen van korte duur en moet serieus genomen worden. Onze bedrijfsvoering werd grondig door elkaar geschud en onze aanpak werd veranderd. Het is immers ook onze maatschappelijke plicht om onze verantwoordelijkheid te nemen en een systeem uit te werken zodat mensen de weg naar onze producten blijven vinden of beter misschien nog dat wij onze producten tot bij hen kunnen brengen . 

Diezelfde avond rolden we een plan van aanpak uit, samen met een aantal van onze horeca-afnemers. Omschakelen, veiligheid garanderen voor klanten en werknemers, was uitgangspunt 1. We hebben hen immers broodnodig, we hebben jullie nodig om hier door te geraken en daar willen we dan ook voluit ja tegen zeggen. Ondanks het feit dat onze webshop nog niet volledig op punt staat, hebben we voluit gekozen om in te zetten op huis aan huis leveringen. Ook de openingsuren van onze hoevewinkel werden uitgebreid en tegelijkertijd werd er een afhaalpunt opgezet.  Hierdoor kunnen klanten nog steeds kiezen hoe ze aan onze producten geraken: zelf afhalen, zelf winkelen (onder strikte hygiënische voorwaarden met social distancing en een circulatie waarbij men niet kan kruisen en geen deuren moet aanraken) of levering aan huis. Dat laatste wordt echt geapprecieerd, en ja het is een investering, het vraagt wat organisatie en inzet, maar het geeft ook veel voldoening. Mensen uit risicogroepen, ouderen maar ook jonge gezinnen kunnen op deze manier op een zeer veilige manier aan hun wekelijkse vitamientjes geraken.. De complimentjes en het respect dat we krijgen om ervoor te zorgen dat iedereen eten op hun bord blijft krijgen en de inzet van het personeel om alles in goede banen te leiden, doen dan ook zo veel deugd. We zijn onze klanten dan ook heel dankbaar hiervoor! We blijven dan ook verder gaan en verder werken om week na week nog efficiënter te kunnen werken, want 1 ding is zeker, de boer , die ploegde voort en met het mooie lentezonnetje dezer dagen zijn er weer heerlijke primeurgroentjes op komst!

Dank je wel aan iedereen voor jullie steun en ook een dikke merci aan ons personeel, die hier samen met ons dag in dag uit samen voor willen gaan!

#kooplokaal #samentegencorona #korteketen